Impresszum Help Sales ÁSZF Panaszkezelés DSA

Felszállt a füst: Európának van elnöke

A március 24-25-i európai csúcsértekezlet sok tekintetben az Európai Tanács elnökének, Herman van Rompuynek a diadalmenete. Mi sem jelzi ezt jobban, minthogy először van valaki, aki ki meri küldeni a Tanács ülésterméből a dohányzó miniszterelnököket. És nem lehet többet azzal viccelődni, hogy nincsen kit felhívnia az amerikai külügyminisztnek – Van Rompuy elfogadtatta magát Obamával, Clintonnal és a Világbank elnökével is.

Herman Van Rompuy előtt az Európai Tanács elnökségét rotációs rendszerben az egyes tagállamok kormányfői látták el. Úgy is lehet mondani, hogy az Tanács a tagállamoké volt, és ők pedig egymást nem nagyon piszkálták, ha nem volt muszáj. A Lisszaboni Szerződés létrehozta – kevés kézzelfogható hatáskörrel – az Európai Tanács állandó elnöki posztját, és a miniszteriális szintű ülések levezénylését hagyta a soros elnök hatáskörében. A bizonytalan posztra a tagállamok egy látszólag jelentéktelen férfiút, a megválasztásakor „europigmeusnak” is csúfolt Van Rumpoyt választották olyan nagyágyúk helyett mint Tony Blair és Felipe Gonzales, vagy a német kancellárságot többre becsülő és ezért nem induló Angela Merkel helyett.

Van Rompuyről kiderült, hogy ő a megfelelő ember a megfelelő helyen. Belga miniszterelnökként annak volt a mestere, hogy miként tartson egybe egy gyakorlatilag szétesett szövetségi államot – az EU elnökké választása óta Belgium nem is tudja megválasztani utódját. A többet ésszel mint erővel taktikája jegyében soha nem konfrontálódott egyetlen tagállammal sem, de kihasználva a belga soros elnökség hátszelét (saját egykori, átmeneti kormányt alkotó kollégái alá dolgoztak) ügyesen felépítette az állandó elnöki posztot. (Komment.hu: Egy elpárolgó ország sikeres EU elnöksége)

A decemberi Európai Tanács ülése után már sokan dicsérték Rompuyt. Hosszú ideje az első kormányfői értekezlet volt, ami késő délután véget ért, nem voltak becsúszó szerelések, és eldöntött mindent, amit kellett.

Februárban Rompuynek szembe kellett néznie azzal, hogy az EU ügyeit hagyományosan kézben tartó német-francia duó önálló műsorszámmal jelentkezett be az Európai Tanács ülésére: Merkel és Sarkozy bejelentették, hogy az euró megmentése érdekében egy Versenyképességi Paktumot szeretnének kötni. Rompuy nem engedte napirendre a javaslatot, majd február végén Barrosóval összefogva kicsavarta a két kormányfő kezéből az ügyet (az origo.hu cikke), és Paktum az Euróért néven napirendre tűzte a rendkívüli tanácsülésen.

Március 11-én Rompuy vesztésre állt, a talán meggondolatlanul összehívott rendkívüli tanácsülést ugyanis a három nagy tagállam a régi hagyományos módon uralma alá vonta. Délelőtt Sarkozy és Cameron ragadták magukhoz az irányítást, hogy maguk alá gyűrjék az EU-t azon a területen, ahol az a leggyengébb: a védelempolitika területén. Délután pedig úgy tűnt, hogy Merkel és Sarkozy fogják az európaktum területén kijelölni az irányt. (Orbán Viktort ide nem hívták meg, tekintve, hogy a soros elnöknek már nincsen dolga a kormányfői találkozókon, és a magyarok nem vezették be az eurót).

Rompuy azonban március 24-25-ét jelölte meg a Paktum tényleges vitája időpontjában, és végül fényes győzelmet aratott. Kiváló diplomáciával elérte, hogy az eurózóna tagjai által összeállított egyezményhez csatlakozzon Dánia, Lengyelország, Lettország, Litvánia, Románia és Bulgária. Az így szerzett autoritását felhasználva pedig közölte, hogy hiába nem akarja a válságalap alaptőkéjét lerakni Németország és Finnország, hiába mondott le a portugál kormány, a másnap reggeli piacnyitásig meg kell állapodnia a tagállamoknak. Illetve kiváló szimbolikus érzékkel hozzátette, hogy az Európai Tanács épülete füstmentes terület, és ezentúl szeretné felkérni a kormányfőket is arra, hogy tartózkodjanak a dohányzástól.

Az eurózóna miniszterei és ötven tanácsadó egész este tanácskozott, amíg a kormányfők Líbiáról tartottak munkavacsorát, és egy biztonsági őr a láncdohányos Juncker luxemburgi miniszterelnököt kikísérte a dohányzásra kijelölt helyre.

Reggel a füst felszállt, a stabilitási alap tőkéjét összeadták, Rompuy piacnyitás előtt bejelentette, hogy az euró meg van mentve, és délután már a Világbank és az Európai Parlament elnökével fog a gyakorlati teendőkről egyeztetni.

A füst felszállt, Európának van vezetője.

 

 

1 Tovább

Erasmus Fiatal Vállalkozóknak

Az Erasmus Fiatal Vállalkozóknak a tanulmányi ösztöndíjhoz hasonló program. A jövendő vagy nem rég óta vállalkozók eltölthetnek pár hónapot egy másik országban egy tapasztalt üzletember mellett, akitől elleshetik a vállalkozásvezetés mesterfogásait. Mind a fiatal vállalkozóknak, mind a befogadó vállalkozóknak - a későbbi mentoroknak - egy közvetítő szervezetnél kell regisztrálniuk a jelentkezéshez. Sajnos Magyarországon nem túl egyszerű információt szerezni a programról, mivel a közvetítőknél felsorolt négy szervezet közül három telefonszáma hibásan szerepel a listán.

Persze egy kis "nyomozással" és visszakereséssel el lehet érni a közvetítőket, de ettől sem válik túl fényessé a helyzet. Mint kiderült, a Magyarországi Olasz Kereskedelmi Kamara már az első ciklusban is végzett közvetítést, majd kihagyott egy évet, és most kapcsolódott be újra a programba. Eddig négy vállalkozónak segítettek a külföldre jutásban és most is van egy-két érdeklődő. Sajnos azt nem lehet tudni, hogy a kint töltött hónapok mennyire voltak eredményesek, mert a programnak nincs utókövetése.

A Demokratikus Jogok Fejlesztéséért Alapítvány csak idén márciusban kapcsolódott be a programba, így természetesen korábbi tapasztalatokról nem tudtak beszámolni.

Az átszervezés alatt álló ITD Hungary illetékesét sajnos eddig nem sikerült elérni.

Az nyilvánvalónak tűnik, hogy a programnak nagyobb nyilvánosságra, szélesebb körű tájékoztatásra lenne szüksége, hogy hasonló sikereket érjen el, mint a hallgatói Erasmus.

Vagy a vállalkozók kevésbé hajlamosak a mobilitásra és nem szeretnének külföldön tanulni?

0 Tovább

Chat az EP képviselőkkel

Az európai ügyekkel foglalkozó interjúsorozatunk idei sorozata(Schöpflin György - Fidesz, Szájer József - Fidesz, Jerzy Buzek - házelnök, Andor László - foglalkoztatási biztos) ma új elemmel bővült: Gurmai Zita képviselő-asszonyt Facebook oldalunkon az olvasóink kérdezhették egy órán át, ezt követően pedig egyik újságírónk fogja a beszélgetést részletesen folytatni.

Olvasóinkat leginkább az európai népi kezdeményezés új lehetősége érdekelte.

A kísérleti szocialista képviselő-asszonnyal folytatott, kísérleti jellegű közösségi interjút áprilisban két további Fidesz-képviselővel készített interjún követi.

 

 

0 Tovább

Az Európai Parlament a magyar sajtószabadság helyreállítását követeli

A Szájer József vezette Fidesz-csoport politikai szempontból jelentős szavazást veszítettek el, a magyar ellenzék pedig jelentős csatát nyert az Európai Parlamentben. A Fidesz pártcsaládja, az Európai Néppárt visszavonta támogatását a magyar tagpártjától, és így a parlament elfogadta a magyar médiatörvény visszavonását követelő határozatot. Nyertesnek érezheti magát a Bizottság és Neelie Kroes biztos is.

A teljes tudósításunkat itt lehet elolvasni.

A szavazás politikai nyertesei egyértelműen az az EP-be be nem jutott magyar liberálisok (EurActiv.hu 2011.01.11.) és zöldekhez tartozó LMP (EurActiv.hu 2011.03.03), akik látható és hatásos segítséget kaptak európai szövetségeiktől, amit idehaza is igyekeznek kamatoztatni. Az intézményi nyertes pedig a Bizottság (EurActiv.hu 2011.02.16).

Az állásfoglalás felszólítja a magyar kormányt a sajtószabadság helyreállítására és a médiatörvény visszavonására. Bírálja az Európai Bizottságot is, amiért az nem alkalmazott szélesebb jogalapot a magyar kormánnyal szemben, és egyben felkéri a testületet egy  európai szintű jogszabály előkészítésére a médiapluralizmusról és a média szabályozásáról ügyében. Az állásfoglalás szerint a médiatörvény legproblematikusabb eleme az, hogy megszűnik a közszolgálati média politikai és pénzügyi függetlensége, és hogy a törvény kulcsfontosságú kifejezéseket hagy meghatározatlanul, így az újságírók nem tudhatják, hogy mikor szegik meg a törvényt

Neelie Kroes biztosaz őt is ostorozó ajánlás ellenére azonban örülhet. A parlamenti vitában taktikusan elmondta, hogy erősebb jogi háttérrel keményebben is felléphetett volna, és az EP most a jogkörének a kiszélesítését is követeli.

 

 

 

0 Tovább

Neelie Kroes örül a médiatörvény megváltoztatásának

Neelie Kroes, az EU digitális napirendjéért felelős biztosa a Twitter mikroblogjában adta közzre örömét a magyar médiatörvény megváltoztatásával kapcsolatban.

Tonight I attended the vote of the HU Parl. on changes to the media law. Glad to see all my demands were accepted. #Hungary #EU

Az EurActiv a médiatörvény megváltoztatásáról szóló cikkét "A Bizottság örül a magyar médiatörvény megváltoztatásának" címen adta közre minden nyelven. Miiért? Nyilván azért, mert elsősorban Neelie Kroesnak és a Bizottságnak van örülnivalója.

A magyar kormány aligha örül: decemberben még abban reménykedett, hogy nem lesz hivatalos eljárás, februárban pedig Kroes minden pontjának beadta a derekát. Az Európai Parlament négy bal- és középfrakciója szintén nem örül, mivel szerintünk nem lényegi ponton módosult a törvény, és továbbra is napirenden tartják a vitát. Ezt a magyar kormányzó pártok szeretnék maguk mögött tudni, az ellenzék pedig folytatni.

Kroes és biztostársa, Reading azonban 100 százalékon felül teljesítettek. Kroes minden jogi észrevételével nyert, de ezen túl az Európai Parlamentben ügyesen elmondta, hogy fellépne ő a Médiatanács ellen, de sajnos a vonatkozó Irányelvet a Bizottság és a Parlament akarata ellenére a tagállamokat képviselő Tanács úgy fogadta el, hogy ne tudjon beavatkozni.

Ma már nem a Bizottság, hanem a Parlament követeli Kroes és Reading jogkörének szélesítését. Az Európai Parlament is jól járt, hiszen az iránelv felülvizsgálata során még több hatalma lesz, mint annak eredeti elfogadásakor.

 

 

 

 

 

0 Tovább

Európa a miénk

blogavatar

EU4YOU: munkavállalás, tanulás, vállalkozás az Európai Unióban, közügyek és támogatások

Utolsó kommentek