Deutsch Tamástól az EurActiv chateben olvasóink azt is megtudhatták, hogy három dologra a legbüszkébb az eddigi politikai pályafutásában, és ezek egyike az ifjsúági tárca vezetése.

"A mostani kormány ifjúságpolitikája nem tartozik az eddigi kormányzati munka erősségei közé. [a címsort fent technikai okokból rövidítettük, ez a szó szerinti idézet]. Az ifjúságpolitikának szerintem az a lényege, hogy a fiatalokkal kapcsolatos törődést nem egyszerűen ágazati kérdésnek tekinti (oktatásügy, ifjúsági munkanélküliség, családalapítás), hanem olyan kormányzati tevékenységnek, amelyikbe bevonja az érintetteket, és amelyik segít abban, hogy a fiatal nemzedékek erőforrást jelentsenek az egész társadalomnak".

Deutsch Tamás nem ért egyet a tankötelezettség alsó korhatárának leszállítására 15 évre, azonban arra a kérdésre, hogy szívesen részt venne-e a jelenlegi Orbán-kormány munkájára, azt mondja, hogy a "kormány munkájában való részvétel nem kívánságműsor. Erre a kérdésre, bárkiről is van szó, csak a miniszterelnök tud válaszolni".