Az Erasmus Fiatal Vállalkozóknak a tanulmányi ösztöndíjhoz hasonló program. A jövendő vagy nem rég óta vállalkozók eltölthetnek pár hónapot egy másik országban egy tapasztalt üzletember mellett, akitől elleshetik a vállalkozásvezetés mesterfogásait. Mind a fiatal vállalkozóknak, mind a befogadó vállalkozóknak - a későbbi mentoroknak - egy közvetítő szervezetnél kell regisztrálniuk a jelentkezéshez. Sajnos Magyarországon nem túl egyszerű információt szerezni a programról, mivel a közvetítőknél felsorolt négy szervezet közül három telefonszáma hibásan szerepel a listán.

Persze egy kis "nyomozással" és visszakereséssel el lehet érni a közvetítőket, de ettől sem válik túl fényessé a helyzet. Mint kiderült, a Magyarországi Olasz Kereskedelmi Kamara már az első ciklusban is végzett közvetítést, majd kihagyott egy évet, és most kapcsolódott be újra a programba. Eddig négy vállalkozónak segítettek a külföldre jutásban és most is van egy-két érdeklődő. Sajnos azt nem lehet tudni, hogy a kint töltött hónapok mennyire voltak eredményesek, mert a programnak nincs utókövetése.

A Demokratikus Jogok Fejlesztéséért Alapítvány csak idén márciusban kapcsolódott be a programba, így természetesen korábbi tapasztalatokról nem tudtak beszámolni.

Az átszervezés alatt álló ITD Hungary illetékesét sajnos eddig nem sikerült elérni.

Az nyilvánvalónak tűnik, hogy a programnak nagyobb nyilvánosságra, szélesebb körű tájékoztatásra lenne szüksége, hogy hasonló sikereket érjen el, mint a hallgatói Erasmus.

Vagy a vállalkozók kevésbé hajlamosak a mobilitásra és nem szeretnének külföldön tanulni?