Neelie Kroes, az EU digitális napirendjéért felelős biztosa a Twitter mikroblogjában adta közzre örömét a magyar médiatörvény megváltoztatásával kapcsolatban.

Tonight I attended the vote of the HU Parl. on changes to the media law. Glad to see all my demands were accepted. #Hungary #EU

Az EurActiv a médiatörvény megváltoztatásáról szóló cikkét "A Bizottság örül a magyar médiatörvény megváltoztatásának" címen adta közre minden nyelven. Miiért? Nyilván azért, mert elsősorban Neelie Kroesnak és a Bizottságnak van örülnivalója.

A magyar kormány aligha örül: decemberben még abban reménykedett, hogy nem lesz hivatalos eljárás, februárban pedig Kroes minden pontjának beadta a derekát. Az Európai Parlament négy bal- és középfrakciója szintén nem örül, mivel szerintünk nem lényegi ponton módosult a törvény, és továbbra is napirenden tartják a vitát. Ezt a magyar kormányzó pártok szeretnék maguk mögött tudni, az ellenzék pedig folytatni.

Kroes és biztostársa, Reading azonban 100 százalékon felül teljesítettek. Kroes minden jogi észrevételével nyert, de ezen túl az Európai Parlamentben ügyesen elmondta, hogy fellépne ő a Médiatanács ellen, de sajnos a vonatkozó Irányelvet a Bizottság és a Parlament akarata ellenére a tagállamokat képviselő Tanács úgy fogadta el, hogy ne tudjon beavatkozni.

Ma már nem a Bizottság, hanem a Parlament követeli Kroes és Reading jogkörének szélesítését. Az Európai Parlament is jól járt, hiszen az iránelv felülvizsgálata során még több hatalma lesz, mint annak eredeti elfogadásakor.