A Szájer József vezette Fidesz-csoport politikai szempontból jelentős szavazást veszítettek el, a magyar ellenzék pedig jelentős csatát nyert az Európai Parlamentben. A Fidesz pártcsaládja, az Európai Néppárt visszavonta támogatását a magyar tagpártjától, és így a parlament elfogadta a magyar médiatörvény visszavonását követelő határozatot. Nyertesnek érezheti magát a Bizottság és Neelie Kroes biztos is.

A teljes tudósításunkat itt lehet elolvasni.

A szavazás politikai nyertesei egyértelműen az az EP-be be nem jutott magyar liberálisok (EurActiv.hu 2011.01.11.) és zöldekhez tartozó LMP (EurActiv.hu 2011.03.03), akik látható és hatásos segítséget kaptak európai szövetségeiktől, amit idehaza is igyekeznek kamatoztatni. Az intézményi nyertes pedig a Bizottság (EurActiv.hu 2011.02.16).

Az állásfoglalás felszólítja a magyar kormányt a sajtószabadság helyreállítására és a médiatörvény visszavonására. Bírálja az Európai Bizottságot is, amiért az nem alkalmazott szélesebb jogalapot a magyar kormánnyal szemben, és egyben felkéri a testületet egy  európai szintű jogszabály előkészítésére a médiapluralizmusról és a média szabályozásáról ügyében. Az állásfoglalás szerint a médiatörvény legproblematikusabb eleme az, hogy megszűnik a közszolgálati média politikai és pénzügyi függetlensége, és hogy a törvény kulcsfontosságú kifejezéseket hagy meghatározatlanul, így az újságírók nem tudhatják, hogy mikor szegik meg a törvényt

Neelie Kroes biztosaz őt is ostorozó ajánlás ellenére azonban örülhet. A parlamenti vitában taktikusan elmondta, hogy erősebb jogi háttérrel keményebben is felléphetett volna, és az EP most a jogkörének a kiszélesítését is követeli.